Havørreder fra molen i Frederikshavn
Havørreder fra molen i Frederikshavn, kan de fleste fange. Lidt viden er alt der skal til, før chancerne for fangst kun er et kast væk.
Den nye mole i Frederikshavn er hele 1,8 km. lang. Meter for meter slår den, set over et år, alle andre moler i Danmark. Det især når det kommer til den brede vifte af fiskearter, som kan fanges derfra og gennemsnitsstørrelsen på flere af arterne. Herunder torsk, sej og havørred.
Mange andre moler i Danmark byder også på alsidigt fiskeri, også året rundt, men om sommeren trækker denne mole fra og muliggør noget af det mest spektakulære molefiskeri i Danmark.
Denne artikel handler om fiskeri efter havørreder. I og for sig kan man ikke kalde dette for regulært kystfiskeri, men molen kan – uanset hvordan man tolker og kalder fiskeriet derfra – måle sig med flere af landets bedste kystpladser.
Havørredpladser langs den nye mole i Frederikshavn
Vil man fange havørreder fra molen i Frederikshavn, er der flere såkaldte hotspots langs molen man kan gå efter. Men havørrederne kan dog fanges langs hele molen, da de gerne trækker langs stenene, som både huser mange af ørredernes fødeemner, men også kan give skjul til havørrederne selv.
Plads 1: Revet i starten af molen.
Kaster man godt 50 meter ud fra hjørnet i starten af molen. Dette fra molens øst-side hvor også en mølle er at se i vandet, så er chancen for havørreder rigtig stor om foråret. Det gælder også om sommeren og stort set hele efteråret igennem.
For at forklare revets nøjagtige område, kan man stille sig lige i hjørnet og “tegne” en bue 50 meter fra hvor man står. Buen trækkes fra venstre stenmole til højre eller omvendt. Der hvor midten af buen rammer, ligger revet.
Plads 2: Hjørnet 2 tredjedele ude.
Når man er ca. to tredjedele ude på molen, drejer molen indad mod havne-ind- og udsejlingen. Hjørnet skaber ofte strømskæl. I og under strømskellet kan stå brisling, tobis og sild, som så tiltrækker havørrederne. Man må ikke glemme at kaste hen langs stenene på begge sider af hjørnet. Langs molestenene kan der være mindst ligeså mange havørreder, som der kan være det i kast 20-50 meter ud fra molen.
Plads 3: Ydremolen på ydre side
Ude fra molehovedet på Kattegat-siden og ikke havnesiden, er der ofte havørreder langs stenene, hele vejen tilbage til Plads 2 – Hjørnet.
Der er en del tangplanter helt inde ved stenene, men fisker man lige på ydersiden af dem, kan man ofte trække havørrederne ud fra deres skjul og efter sit blink eller flue.
Plads 4: Resten af molen
Langs stenene samt længere ude, trækker havørrederne hele tiden. Man kan reelt fange havørreder langs hele molen. De mange tobis i sommerhalvåret, samt de perioder hvor der også er sild og brisling, er der stimer af disse, havørredens byttefisk, overalt. Havørrederne jager derfor også i de frie vandmasser, fra ca. april til og med september.
Sådan fanger man havørreder fra molen i Frederikshavn
Der er flere metoder man kan bruge, når havørrederne skal fanges fra den nye mole i Frederikshavn. Det er svært at pege på én metode, som skulle overskygge alle andre, for en sådan eksisterer ikke.
I stedet er der flere fiskemetoder man kan benytte, som hver især har deres fordele og ulemper.
Fiskeri med blink
Blinket er uden tvivl særdeles effektiv til havørrederne langs molen. Og da der er så mange forskellige blink på markedet, er det også svært at udpege én, som skulle være bedre end andre. Der er dog nogle der allerede har vist sig effektive. Her er tale om Snurrebassen, Gotlandspilen, Bornholmerpilen, Møresilda, ABU Zeppo, Delfin, Sømmet.
Blink i farverne sølv, sølv/grøn, hvid/grøn, sølv/sort, sølv/blå og hvid/blå er uden tvivl de bedste farver man kan benytte. Det er der da også en grund til. Farverne er menneskets forsøg på, at få blinkene til at ligne netop sild, tobis og brisling etc.
Men… Man man også fange havørreder fra den nye mole med brunlige blink og kobberfarve. Flere af de byttefisk og skaldyr der lever inde i tangen langs molestenene, har brunlige, samt grålige farver. En camouflage af sten- og brunlige tangfarver.
Man skal ikke være bange for at bruge store blink generelt. Heller ikke når der fiskes i Frederikshavn Havn, fra den nye mole. Både sild og tobis kan blive ret store, og selv små havørreder på 20-30 cm. jager store byttefisk. Men især de store blanke sildeædere er vilde med større blink. Langt mere end mindre blink, set over et helt år.
Fiskeri med kystwoblere
Kystwoblere er ingen undtagelse i forhold til givende fiskeagn til havørreder. De laves ligesom blinkene, i alle former, farver og størrelser. Fælles for dem alle er dog, at der ikke er meget liv i dem. Nogle går som en lige streg i vandet, andre vugger sagte fra side til side. De mere s-formede af slagsen, kan sagtens kan have en mere flakkende og “drilsk” gang i vandet.
Fordelen med kystwoblerne generelt er, at havørrederne ikke så ofte rammer forkert, når de bider/hugger efter dem. Hvorimod blink, som ofte har mere liv, nogen gange kan være lidt for livlige.
Gode kystwoblere til den nye mole i Frederikshavn er eksempelvis Goby, Salty, OLR-wobleren, Sandeel og Spöket.
Fiskeri med agn/agnfisk
Det er muligt at fange havørreder med prop og hel tobis eller brisling. Man kan også fange havørrederne med et bombarda-flåd og børsteorm, sandorm eller en halv tobis-hale.
Havørrederne er ikke en umulig opgave. Så længe man fisker med noget havørreden spiser. De sølvblanke laksefisk spiser også små-krabber og blæksprutter. Der er ingen regler for hvad der kan fange havørreder og hvad der ikke kan (Stort set).
Nogle dage kan havørrederne være mere jagt-orienterede. På den måde ment, at de kun vil spise og jage noget der bevæger sig. Og der kommer det at fiske med prop til kort, med mindre man, ligesom med bombarda-flåddet, trækker det ind kontinuerligt.
Fiskeri med flue
Fluefiskeren kan med fordel fiske langs stenene for, at fange havørreder fra molen i Frederikshavn. Fisker man sidelæns er der også mere plads til bagkast. Derudover er det ikke forsvarligt at kaste bagud op over stenene, da man på et eller andet tidspunkt – fanger en anden lystfisker på den anden side af dem, eller på vej op over dem.
Synkeline eller intermediate-flueline er klart at foretrække. Der er forholdsvis dybt de fleste steder langs molen.
Alle streamere, rejefluer og større flashfluer kan benyttes. Langs stenene er der et væld af forskellige fødeemner. Det åbner for flere valgmuligheder, når det kommer til lækkerier i flueæsken.
Rigtig god fornøjelse med fiskeriet fra den nye mole i Frederikshavn.
Læs også om det spændende kystfiskeri efter havørreder i Skagen og omegn her: Skagen
Jari P.